Günümüzde iş dünyası, rekabetin artması ve teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle sürekli olarak bir değişim içindedir. Bu değişimlere uyum sağlayabilmek ve iş süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetebilmek adına işletmeler yeni teknolojileri ve yöntemleri entegre etmek zorundadır.
Bu noktada, satış gücü otomasyonunun (SFA) veri odaklı yaklaşımı ve iş süreçlerini geliştirmeyi hedefleyen bir felsefe olarak DevOps modelinin sunduğu yenilikçi çözümlerin birleşimi, işletmelere rekabetçilik, verimlilik ve müşteri memnuniyetinin iyileştirilmesi anlamında destek oluyor.
DevOps Modeli Nedir ve Nasıl Çalışır?
DevOps, işletmelerin ürün ve hizmetlerini daha hızlı geliştirmelerini sağlayan kültürel felsefe ve yöntemlerin birleşimidir. Böylece geleneksel yazılım geliştirme ve altyapı süreçlerini uygulayan işletmelere kıyasla birçok alanda verimlilik artışı sağlanır.
Bu sayede işletmelerin performansını iyileştirir, iş süreçlerini hızlandırarak müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını ve pazarda rekabet avantajı elde edilmesini sağlar.
Dev (development: geliştirme) ve Ops (operations: operasyonlar) sözcüklerinden türetilen bu kavram, geliştirme ve operasyon ekiplerinin birbirleriyle bağlantılı bir şekilde çalışmasını, aynı zamanda farklı disiplinler arasında iş birliği kurulmasını destekler.
Geliştirme ve operasyon ekipleri, tek bir ekip hâline geldiğinden ekipte bulunan mühendisler, geliştirme, test, etme operasyon gibi alanlarda çalışarak farklı alanlarda da beceriler kazanır. Güvenlik ve kalite kontrolden sorumlu ekipler de bu geniş ekibin bir parçasıdır.
Ekiplerin temel amacı yazılım geliştirme, test etme ve piyasaya sürme süreçlerini hız kazandırmak ve daha güvenilir hâle getirmektir.
Bu ekipler, elle gerçekleştirilen ve zaman alan iş süreçleri için otomasyon araçlarından yararlanır. Ayrıca uygulamaların hızlı geliştirilmesine olanak sağlayan gerekli teknolojikler araçlarını da kullanır.
Desteğe ihtiyaç duyabilecekleri görevlerini bağımsız bir şekilde yapmalarını sağlayarak ekiplerinin hız ve verimliliklerini artırır.
DevOps İşletmelere Neler Sunuyor?
DevOps, iş süreçlerinde verimlilik, iletişimin artırılması, altyapı geliştirme, kalite kontrol gibi alanların iyileştirilmesinde rol oynar.
Hızlandırılmış İş Süreçleri: İş süreçlerinin hızlandırılmasıyla işletmeler, geliştirme ve operasyon ekiplerinin müşterilere daha hızlı yenilikler sunmasını sağlayabilir, pazar değişiklerine daha kolay ayak uydurulurken pazar hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayabilir.
Güvenilirlik: Altyapı değişiklikleri ve uygulama güncellemelerinin kalite kontrolü yapılarak ürün ve hizmetlerin piyasaya sürülme aşamaları hızlandırılabilir ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve sürdürülmesi sağlanabilir.
Değişikliklerin işlevselliği ve güvenli test edilebilir, raporlama uygulamalarıyla anlık performans takibi yapılabilir.
Ölçeklendirme: Bu sistem, altyapı ve geliştirme süreçlerinin gerekli ölçekte çalışmasını ve yönetilmesini sağlar. Otomasyon sayesinde iş süreçleri tutarlılıkla verimli ve daha az risk ile yürütülür.
İyileştirilmiş İş Birliği: Bu model, bir kültür olarak sorumluluk sahibi ve verimli çalışan ekiplerin kurulmasını teşvik eder. Geliştirme ve operasyon ekipleri, iş birliğinde bulunarak sorumlulukları paylaşır ve iş akışlarını birleştirir.
Ekipler arasındaki iletişim yüksek seviyede olduğundan iş alanlarında verim artarken zamandan tasarruf sağlanır.
SFA ve Veri Odaklı Yaklaşımı
Açılımı satış gücü otomasyonu olan SFA yazılımları, satış ve yönetimsel iş süreçlerindeki tekrar eden veri girişi ve görev yönetimi gibi görevlerin otomasyonunu sağlayan sistemler olarak özetlenebilir.
SFA çözümleri işletmelerin, zaman ve maliyet anlamında tasarruf ederek önceliklerini müşteri ilişkileri ve memnuniyetine vermelerini sağlar. Böylece sahada görev alan satış temsilcilerinin müşterilere odaklanmaları ve yüksek satış oranı elde etmeleri hedeflenir.
Otomasyon uygulamaları, müşteri bilgileri ve satış verileri gibi girdileri bir platformda toplar ve inceler. Bu noktada, SFA’nın veri odaklı yaklaşımı, iş süreçlerinin iyileştirilmesi noktasında önemli bir yer tutmaktadır.
Fırsat yönetimi, işletmelerin pazardaki güçlü ve zayıf yönlerini görmesi ve bunlara uygun stratejiler geliştirmesine olanak tanır. Pazardaki potansiyel müşteri tabanı belirlenerek öncelik verilebilir.
Veriye dayalı iş zekâsı araçlarının kullanımı, geçmiş satışlar verilerinin incelenmesi, potansiyel müşteri eğilimi, davranışları ve talepleri gibi faktörlerin tahminlerinin yapılmasına olanak sağlar.
Yapay zekâ (AI) ile desteklenen bu araçlar, yüksek hacimlerde müşteri bilgilerini analiz eder, böylece işletmeleri veri odaklı bilinçli kararlar vermeye teşvik eder. Ayrıca proje yönetimi alanında da öneriler sunarak katkı sağlar.
SFA ve DevOps Entegrasyonu
Satış gücü otomasyonu (SFA) ve DevOps, birbirleriyle etkileşim içinde olan ancak farklı iş alanlarına odaklanan konseptlerdir.
SFA, satış süreçlerini optimize etme, müşteri ilişkilerini yönetme ve satış performansını artırmayı hedefler. DevOps ise yazılım geliştirme ve IT birimleri arasındaki koordinasyonu artırmak ve geliştirme aşamalarını hızlandırmak için çeşitli metotlardan yararlanır.
Bu noktada, SFA ve DevOps’un bir arada kullanılması, müşteri taleplerine hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verme, satış süreçlerini ve yazılım geliştirme süreçlerini entegre etme gibi önemli avantajlar sağlamaktadır.
SFA’nın bu süreçlerde veri analitiği ve raporlama araçlarından yararlanması ve DevOps modelinin veri yönetimine sağladığı katkılar, işletmelerin veri odaklı plan ve stratejiler geliştirmesine olanak tanır.
İyileştirilmiş Müşteri Deneyimi
SFA, müşteri ilişkilerini yönetmek ve satış ekiplerinin verimliliğini artırmayı hedefler. DevOps yazılım uygulamalarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılmasıyla müşterilere güncel ürün ve hizmetlerin daha erken ulaştırılmasını sağlar.
SFA ile müşteri segmentasyonu yapılarak belirli bölgelerdeki bir ürün veya hizmet grubu ile ilgilenen potansiyel müşteri kitleleri belirlenebilir. Müşterilere ait geçmiş verilerden yararlanılarak bu kitlelere yönelik kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları yürütülebilir.
Müşteri memnuniyetini iyileştirmek, müşteri sadakatini güçlendirip tekrarlı iş yapma olasılığını artırdığından işletmeler için büyük öneme sahiptir.
Bundan dolayı, bu iki modelin birlikte kullanımı, yazılım geliştirme süreçlerini optimize ederken müşteri memnuniyeti ve deneyimini iyileştirilmesine olanak sağlar.
Geliştirilmiş İş Süreçleri
Bahsettiğimiz üzere SFA ve DevOps’un bir araya gelmesi, iş süreçlerinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Entegrasyon sayesinde işletmeler, birimler arası iş birliğini artırarak satış ve yönetim alanlarında veriye dayalı ve müşteri odaklı kararlar alabilir ve satış performanslarını artırabilir.
DevOps’un sağladığı altyapı ve yazılım geliştirme aşamalarındaki iyileştirmelere ek olarak otomasyon yazılımlarından yararlanılması, verimlilik ve süreçlerin hızlandırılması anlamında işletmelere yardımcı olur.
Aynı zamanda, hızlı ve verimli bir şekilde geliştirilen ve güncellenen yazılımlar, işletmelerin pazarda uzun vadede rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olurken sürekli gelişen iş dünyasına ayak uydurmalarına da olanak tanır.
Veri Paylaşımı, Analitik ve Raporlama
Satış gücü otomasyonu, veri analizinden yararlanarak müşteri verilerini toplayarak analiz eder. Bu sayede satış ekiplerini müşteri davranışları hakkında bilgilendirir.
DevOps ise kapsamı gereği, yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerinden elde edilen verileri analiz eder. Bulgulara göre geliştirme süreçlerinin optimizasyonunu hedefler.
İki sistemin entegrasyonu, müşterilere ait verilerin yazılım geliştirme performansını daha iyi anlamak ve geliştirme aşamalarında destek olmak için kullanılmasını sağlar.
SFA’nın sağladığı gerçek zamanlı ve güçlü raporlamalar, işletme performansının takibini sağlarken geliştirme modelinin sürüm kontrol (VCS) ve kalite kontrol araçları (QA) ile uygulama ve altyapı performansı izlenip öngörebilir.
Prometheus, ELK Stack ve Grafana gibi araçlar ile sorun giderme ve optimizasyon için gerekli raporlamalar ve planlar hazırlanabilir.
Bu noktada veri paylaşımı ve yönetimi, özellikle uygulama test ortamı oluşturma süreçlerinin verimliliğin artırılmasında işletmelere destek olur.
İnovatif Geliştirme Uygulamaları
DevOps modeli, sürekli entegrasyon, sürekli dağıtım ve sürekli teslimat prensipleri ve veri yönetimi süreçlerine getirdiği inovasyonlar sayesinde, işletmelere daha hızlı, güvenilir ve ölçeklenebilir veri yönetimi sağlayabilmektedir.
Test süreçlerinin otomasyonu, geri bildirim ve sürekli takip mekanizmaları da veri yönetimini güçlendiren faktörlerdir. İş süreçlerine katkıda bulunan inovatif geliştirme uygulamalarından bazıları şunlardır:
İş Birliği ve İletişim: Bu sistem, geliştirme ve operasyon takımları arasında iş birliğini geliştirerek takımlar arası etkileşimi artırıyor. Etkili iletişim ve sorumluluk paylaşımı sağlayan Jira, Slack, Microsoft Teams gibi araçlarının kullanımını teşvik ederek şeffaf ve takım çalışması temelli bir kültür oluşturuyor.
Geliştirme ve operasyon ekipleri birlikte çalışarak yazılım teslimini hızlandırırken hataları azaltıyor ve süreçlerin sürekli olarak entegrasyonunu sağlıyor.
Kalite Kontrol, Geri Bildirim ve Otomasyon: Kalite, DevOps’un birinci önceliğidir. Yazılım geliştirme süreçlerindeki derleme, revize, takip, test ve dağıtım işlemlerinin otomasyonu sağlanır. Sürekli teslim (CD) ve sürekli entegrasyon (CI) ile kalitenin iyileştirilmesi, olası hata ve açıkların tespitinin ve giderilmesinin hızlandırılması hedeflenir.
Güvenlik önlemleri ile geliştirme ve operasyon süreçlerinde işletmelerin daha güvenli ve daha stabil şekilde yazılım geliştirmeleri sağlanır. İş alanlarının otomasyonunda SFA ile birlikte kullanılarak süreçlerin verimliliğini artırır.
Sürekli geri bildirim ve gerçek zamanlı izleme ile sorunlar kısa sürede bulunup çözülebilir, böylelikle ürün ve hizmet kalitesi artırılırken müşteri memnuniyeti de iyileştirilebilir.
Sürekli Öğrenme ve İnovasyon: Bir kültür olarak geliştirme ve operasyonel teknoloji, öğrenme ve gelişimin sürekli olmasını destekler. Deneysel metotların kullanımı ve bilgi paylaşımını teşvik ederek işletmelerin gelişim odaklı bir yaklaşım benimsemesine öncülük eder.
Octapull SFA’nın İşletmelere Sunduğu Avantajlar
Octapull SFA, düzenli performans takibinin yapılmasını ve gerçek zamanlı raporların oluşturulmasını sağlar. İşletme verilerini analiz eder, iş süreçleri ve verimlilikleri hakkında kişiselleştirilmiş analitik raporları hazırlayarak karar alma aşamalarının hızlandırır.
Anlık raporlama özelliği, hızlı karar alınması gereken durumlara yönelik stratejiler geliştirilmesini mümkün kılar. Ayrıca, uygulamalar arası veri paylaşımı ve entegrasyonu sayesinde kapsamlı, etkili ve veriye dayalı raporlar oluşturulmasını sağlar.
Görsel veri analizi sayesinde raporlar farklı arayüz seçenekleriyle destekleyerek kolay anlaşılır şekilde hazırlanarak farklı formatlarda paylaşım gerçekleştirilebiliyor.
Ayrıca pazar segmentasyonundan yararlanarak müşteri davranış ve ihtiyaçlarına yönelik stratejiler geliştirilmesine ve talep tahminlerinin doğru yapılmasına olanak sağlıyor.
Müşteri memnuniyetini iyileştirirken müşterilerin uzun vadede sadakatini de artırıyor. Bu noktada kişiye özel hizmet ve kampanyalar ile işletmelerin hedeflediği satış ulaşması kolaylaşıyor.
Ayrıca, yeniden pazarlama ile müşteri etkileşimleri sürdürülürken satın alma sürecindeki tüketici grupları, hedefleme teknikleriyle ürün ve hizmet alma konularında motive edilebiliyor.
Sonuç olarak, bu sistemlerin entegrasyonu, işletmelere özellikle veri yönetimi alanında önemli avantajlar sunuyor.
DevOps’un hızlandırılmış iş süreçleri, güvenilir altyapı geliştirme ve iş birliği odaklı kültürü, SFA’nın ise veri odaklı yaklaşımı ve müşteri memnuniyetine odaklanması, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olmaktadır.
Ayrıca, müşteri deneyimini iyileştirmek, iş süreçlerini optimize etmek ve veri yönetimini güçlendirmek konularında da katkı sağlıyor.
İnovatif geliştirme uygulamalarının yanı sıra Octapull SFA’nın etkili çözümleri, işletmelerin daha hızlı, güvenilir ve ölçeklenebilir bir şekilde veri yönetimi yapmalarını ve satış hedeflerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunuyor.
Octapul SFA çözümleri arasından işletmenize en uygun olanı bulmak ve bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.