Dijital Pazarlama Stratejileri ve İpuçları: E-Ticarette Merchandising 

Merchandising, bir şirketin ürünlerini pazarlamasını ve satışını ifade eder. Daha temel anlamıyla ürünlerin pazarlama, tanıtım ve reklam süreçlerinin genel ismidir. Peki, dijital pazarlama stratejisinde merchandisingin önemi nedir?

E-ticarette merchandising önemini ve etkili stratejilerin neler olabileceğini sizler için bir araya getirdik. 

E-Ticarette Merchandising’in ÖnemiE-Ticarette Merchandising’in Önemi - Blog İçi Görsel

Merchandising yani mağazacılık, satışları artırma ve olumlu bir marka imajı oluşturmada oldukça kritik bir öneme sahiptir. Hem geleneksel hem de dijital pazarlama stratejileri merchandising uygulaması ile birçok avantaj elde eder. 

Öne çıkan avantajlardan bazıları şunlardır; 

  • Müşteri deneyimi optimize etme, 
  • Envanter yönetiminde verimliliği artırma, 
  • Marka bilinirliği oluşturma, 
  • Potansiyel müşteri ağı oluşturma. 

Tüm bu avantajlar merchandising önemini vurgular niteliktedir. Peki bir e-ticaret sitesinde merchandising uygulaması tam olarak nedir? 

  • Ürünleri e-ticaret sitesinde etkili bir şekilde sunulması, 
  • Ürün tanıtımı için dijital pazarlama stratejileri geliştirilmesi, 
  • Genel alışveriş deneyimini iyileştirmek adına ürünlerin listelenmesi ve kategorilere ayrılması, 
  • Kullanıcı deneyimini optimize etmek adına çekici görsellerin oluşturulması ve kişiselleştirilmiş önerilerin yaratılması anlamına gelir. 

E-ticaret mağazaları değişen tüketici tercihlerine uyum sağlayarak merchandising stratejilerini sürekli olarak optimize etmelidir.  

Dijital satışın gücü, işletmenizin online varlığını artırarak genel başarısına doğrudan etki edebilir. Bugünün koşullarına baktığımızda ise merchandising ve dijital pazarlamanın iç içe yürütülmesi çok da şaşırtıcı değildir. 

Bir ürünü online koşullar altında ne kadar iyi sergileyebilirseniz satış oranını da o kadar iyi artırma avantajına sahip olursunuz. Şimdi gelin, e-ticaret merchandising neleri kapsar detaylı olarak analiz edelim. 

E-Ticaret Platformlarında Merchandising Uygulaması ve StratejileriE-Ticaret Platformlarında Merchandising Uygulaması ve Stratejileri - Blog İçi Görsel

Ürünlerin çevrim içi mağazalarda sunumunu ve tanımını ifade eden e-ticaret mağazacılığı çok yönlü bir strateji olarak karşınıza çıkar. Tüm bu stratejilerin temel amacı müşterinin web sitesine girdiği andan itibaren kusursuz bir müşteri deneyimine sahip olmasını hedefler. 

Kusursuz bir müşteri deneyimi oluşturmak karar sürecinden satışın tamamlanmasına kadar birçok alanda kritik öneme sahiptir. Sadece kısa vadede değil uzun vadede de müşteri sadakati oluşturarak şirket başarısına katkı sağlar. 

E-ticaret platformlarında merchandising uygulaması ise aşağıdaki süreçleri kapsar: 

1. Ürün Tanıtımı 

Online mağaza ile fiziksel mağazayı birbirinden ayıran en bariz fark ürünlerin tanıtım şeklidir. Fiziksel bir mağazada müşterilerin ürünler ile birebir teması vardır ve bu süreç karar verme aşamasını hızlandırır. 

E-ticarette merchandising uygulaması ürün tanıtımıyla yakından ilişki içerisindedir. Yüksek çözünürlüklü görsellerin hazırlanmasının yanı sıra ayrıntılı ve doğru açıklamalarla ürünler kapsamlı bir şekilde sergilenir. 

Ürünlerin fiyat, renk, boyut, teknik ve tasarım özelliklerinin tamamının en ilgi çekici görsellerle birlikte sergilenmesi müşteri deneyimini iyileştirmenin ilk adımlarından biridir. 

2. Site İçi Gezinme 

Unbounce tarafından yapılan bir araştırmaya göre; tüketicilerin %70’i sayfa hızının çevrim içi bir siteden satın alma isteklerini önemli derecede etkilediğini belirtiyor. 

Etkili bir e-ticaret sitesi müşterilerine kusursuz bir deneyim vadederken kullanıcı dostu bir altyapı oluşturmayı amaçlar. Sayfa hızı optimizasyonunun yanı sıra müşterilerin aradıklarını kolay bir şekilde bulabilmesi adına sınıflandırma ve filtreleme seçenekleri de yaratılır. 

Burada ana amaç e-ticaret sitesinin müşterilere istedikleri kolaylığı sağlamasıdır. Sonuçta müşterilerin e-ticaret sitelerini tercih etme nedenleri arasında hızlı alışveriş avantajı yer alır.  

Başarılı bir merchandising uygulaması müşterilerin kolay, verimli ve hızlı bir alışveriş sürecine sahip olmasını amaçlar. 

3. İndirimler ve Teklifler 

E-ticaret platformlarında merchandising uygulaması çeşitli teşvikler aracılığıyla müşteriler üzerinde aciliyet yaratarak satın alma sürecini hızlandırmayı hedefler. İndirim ve teklifler ise bunu yapmanın harika birer yolu olarak karşınıza çıkar. 

Belirli ürünlerde indirimler uygulamak, paket fırsatları yaratmak, sezonluk/aylık/haftalık promosyonlar oluşturmak ya da sınırlı sürede geçerli kişiye özel teşvikler yaratmak merchandising stratejilerinin birer parçasıdır. 

4. Kişiselleştirme 

Müşteri deneyimini kişiselleştirme stratejileri bireysel tercihlere ve davranışlara uygun satış süreçleri sağlamakla ilgilidir. Müşterilere özel ürün ve hizmet önerileri yapmak adına çeşitli algoritmalar kullanılır. 

Örnek olarak Amazon sitesini ele alalım; 2023 yılında 524,9 milyar dolara ulaşan değeri ile Amazon dünyanın en büyük e-ticaret sitesidir.  

Hiç şüphesiz ki Amazon’un e-ticarette merchandising stratejileri hakkında öğreneceğimiz birçok şey vardır. Ancak bu yazımızda kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi stratejisini ele alacağız. 

Amazon hesabınıza giriş yaptığınızda ana sayfanın en alt kısmında “Baktığınız Ürünlere Benzer Fırsatlar” seçeneğini görürsünüz.  

Amazon, gelişmiş algoritmaları ile müşterilerin sitede gezindikleri süreci sürekli olarak takip eder. İncelenen ürünlere göre indirimleri fırsatlarını öne çıkararak müşterilerin kendilerine özel bir deneyime sahip olmalarına olanak tanır. 

5. Yukarı Satış ve Çapraz Satış Teknikleri 

Yukarı satış (upselling) ve çapraz satış (cross-selling) teknikleri, müşteriler için tamamlayıcı ürünlerin önerilmesini ifade eder.  

Çapraz satış, müşterileri ilk seçimleri doğrultusunda alakalı diğer ürünleri da satın almaya teşvik eder. Yukarı satış ise müşterilerin ilk seçimlerinden daha yüksek fiyatlı ya da premium ürünler almasını amaçlar. 

İşletmelerin genel değerini artırmada oldukça önemli olan bu stratejiler için yukarıda verdiğimiz Amazon örneğinden devam edebiliriz. Amazon, çapraz satış ve yukarı satış tekniklerini aktif olarak uygulayan e-ticaret sitelerinden biridir. 

Bir araştırmaya göre, Amazon genel satış gelirlerinin %35’ini bu iki stratejiden elde ediyor. Dolayısıyla, Amazon’un bugünün dev perakendeci olmasının itici güçleri arasında çapraz satış ve üst satış teknikleri yer alıyor diyebiliriz. 

6. Kullanıcı Değerlendirmeleri 

E-ticaret platformlarında merchandising uygulaması kullanıcı değerlendirmelerinin yakından takip edilmesini de içerir. Bu değerlendirmeler şirketler için kritik öneme sahiptir. 

Potansiyel müşteriler hakkında içgörüler elde etmeyi sağlayan kullanıcı değerlendirmeleri satış stratejilerinin gelişiminde de etkili bir rol oynar.  

Olumlu yorumlar şirketlerin performans değerlendirmesi yapmasına olanak tanır. Olumsuz yorumlar ise şirketlerin süreçlerini optimize etmesi adına birer itici güç olarak değerlendirilebilir. 

7. Performans Metrikleri 

E-ticaret sitesinin ve müşteri deneyiminin genel metriklerini incelemek merchandising uygulamasının bir parçasıdır.  

Burada satış alma işlemi yapan site ziyaretçilerinin yüzdesi (dönüşüm oranı), işlem başına harcanan ortalama tutar (ortalama sipariş değeri), herhangi bir işlem yapmadan siteden ayrılan ziyaretlerin yüzdesi (terk etme oranı) gibi metrikler incelenebilir. 

Tüm bu metrikler doğrultusunda e-ticaret site performansının en iyi şekilde optimize edilmesi amaçlanır. 

OCTAPULL SFA ile E-Ticarette Merchandising Nasıl Geliştirilir?OCTAPULL SFA ile E-Ticarette Merchandising Nasıl Geliştirilir - Blog İçi Görsel

E-ticarette merchandising uygulaması genel olarak müşteri deneyimini iyileştirmeyi ve satış oranını artırmayı hedefler. Ürünlerin dijital bir ortamda etkili bir şekilde sergilenmesine olanak tanıyan bu uygulamada Octapull SFA modülleri kullanılabilir. 

Satış Gücü Otomasyonu (SFA), işletmelerin çeşitleri araçlar yardımıyla farklı satış süreçlerini otomatikleştirmesine yardımcı olur. Online şirketlerin verimliliğini artırmasına yardımcı olan otomasyon araçları ile elde edilen avantajlardan bazıları şunlar olur: 

  • SFA araçları ile elde edilen rapor ve analizler müşteri ilişkilerini güçlendirmenin yanı sıra yeni müşteriler edinmeye yardımcı olur. 
  • İşletmelerin saha, satış, müşteri ve destek ekiplerini gerçek zamanlı olarak takip etmesine olanak tanır. 
  • Müşteri memnuniyetini artırmak adına çeşitli görüşler sağlar. 
  • Müşterilerin alışveriş davranışları ile ilgili verileri satış ekiplerine ileterek daha etkili bir pazarlama stratejisi kurulmasına yardımcı olur. 
  • Tekrarlanan görevleri otomatikleştirerek ekiplerin daha kritik görevlerde yer almasına izin verir. 

Sonuç olarak, e-ticarette merchandising uygulamasının etkili bir şekilde yürütülmesi artan rekabet arasında sağ kalabilmek ve şirket başarısını yükseltmek adına önemlidir.  

Bu süreçte OCTAPULL SFA gibi çeşitli teknolojilerden faydalanarak online satış verimliliğini maksimum seviyeye çekebilirsiniz. 

OCTAPULL SFA uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir veya  ürün ekibimizle bir demo görüşmesi talep edebilirsiniz.  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *