Mobil Satışta Gelecek Trendler Neler? – 2024

Dijital dünyada teknolojinin artan rolü ve tüketici taleplerinde meydana gelen değişiklikler, e-ticaret ve özellikle popülerliği artan mobil satış alanında müşteri odaklı stratejilerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor.    

Kullanıcı davranış ve istekleri doğrultusunda ortaya çıkan mobil ticaret trendlerinin benimsenmesiyle işletmeler, satışlarını artırma ve müşteri memnuniyetini sürdürme konularında birçok avantaj kazanıyor.   

Bu noktada, satış gücü otomasyonu (SFA) çözümlerinden Octapull SFA’nın sağladığı mobil satış araçları, sipariş ve ödeme süreçlerinin yürütülmesini kolaylaştırırken müşteri deneyimine de katkı sağlayarak işletmelerin verimlilik ve rekabetini artırmasına katkıda bulunuyor.   

E-Ticarette Teknolojik Gelişmelerin Rolü

İnternet üzerinden satış, girişimcilerin ve işletmelerin dijital kanallar aracılığıyla ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde etmesi, aynı zamanda kullanıcıların hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmasına olanak veren bir satış yöntemi olarak özetlenebilir.   

Günümüz dijital dünyasında teknolojiler hızla evrimleşiyor ve internet alışverişine bağlı e-ticaretin kullanımı ve popülerliğinin artıyor. Dolayısıyla tüketici alışveriş alışkanlıklarında değişimler görülmesi kaçınılmaz oluyor. 

Bundan dolayı işletmeler, kullandıkları mobil satış tekniklerini bu gelişmelerin etkileri doğrultusunda uyarlamak durumundadır. Ayrıca, markaların dijital dönüşümlerini tamamlamaları da müşteri kitlelerine ulaşmada büyük önem taşımaktadır.

Mobil Satışların Yükselişi

Mobil satış ve mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen alışverişler, son yıllarda özellikle COVID-19 salgını ile yükselerek e-ticaretin önemli parçalarından biri haline geldi. Gün geçtikçe kullanımı artan bu satış türlerinin e-ticaret satışlarının büyük bir kısmını kapsayacağı düşünülüyor.  

Bu nedenle, marka ve işletmelerin için mobil satışların artırılmasına yönelik stratejiler oluşturması, pazar hakimiyetini artırmak açısından önemli ölçüde yarar sağlıyor.   

Ayrıca, mobil cihazlara uyumlu olarak tasarlanan uygulamalar ve web siteleri (optimizasyonlar) de kullanıcı deneyimini büyük ölçüde iyileştirilen unsurlar arasında yer alıyor.  

E-satıştan farklı olarak sadece doğrudan satın alma işlemlerini kapsamıyor. Telefonlar başta olmak üzere akıllı cihazlardan ürün ve fiyat araştırması, mobil reklamlar ve sohbet robotu (chatbot) gibi araçlar ve müşteri temsilcileriyle etkileşim kurulmasını sağlayan bazı uygulamaları da içeriyor.   

Mobil uygulamalar, tarayıcılar, kullanıcıların sosyal medya ve reklamlardaki ürünlere etkileşimi gibi etkinlikler kullanıcıları satın alım süreçlerine girme noktasında teşvik ettiği satış verileri ile destekleniyor.   

Ürün ve fiyat araştırmaları da markaların akılda kalıcılığını artırarak işletmelerin satışlarını artırmalarına katkıda bulunabiliyor. Bu sayede hemen satın alma ve hızlı satış gibi zamana bağlı eylemler genellikle kısa süre içinde tamamlanıyor. 

Mobil Ticaret Trendleri Mobil Ticaret Trendleri - 2024

Sosyal Medya Platformlarının Artan Etkisi

Sosyal medya üzerinden ürün ve hizmet pazarlamanın yükselişi ile müşterilerle kurulan etkileşimler artarken iletişimler geliştirilebiliyor. İşletmeler, pazaryerlerinde olduğu gibi sosyal medya üzerinden de daha fazla müşteri kitlesine ulaşıp satışlarını artırabiliyor.    

Bu anlamda, sosyal medya platformlarının yalnızca paylaşım değil, mobil satışlarda da önemli bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür görsel platformlara Facebook, Instagram ve TikTok’a ek olarak mobil alışveriş uygulamaları da örnek verilebilir.   

Bu platformlar, galeri ve mağaza özellikleriyle kullanıcıların tek tıklama ile alışveriş yapabilmesine imkân tanıyor.    

Ürün tanıtımlarında video içerik kullanımı, canlı yayınlar aracılığıyla tanıtım ve influencer pazarlama gibi mobil satış teknikleri, sosyal medya pazarlamada sıkça kullanılıyor.   

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Dropshipping veya stoksuz satış, az miktarda sermaye ile stoksuz satış yapma imkânı sunuyor. Bu nedenle özellikle girişimcilere zaman içerisinde karlılığının ve marka tanınırlığının artırılması gibi büyük avantajlar sağlıyor. 

Bu yöntemi kullanan satıcılar, müşterilerin ürünü almasına yardımcı olan aracı görevi üstlenerek lojistik, nakliye masrafları, envanter yönetimi gibi süreçleri ortadan kaldırıyor. Bu avantaj süreçlerin üretici şirketler tarafından üstlenilmesini sağlıyor.   

Müşteriler, ürün veya nakliye gibi alışveriş aşamalarında herhangi bir sorunla karşılaştıklarında aracı işletmelere/satıcılara ulaşacağından dolayı stoksuz satış tercih edecek satıcıların, müşteri sorunlarıyla ilgilenebilmek adına ilgili süreçler hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. 

Farklı Pazarlama Kanalları ve Pazaryerlerine Taleplerin Artması

Farklı kanallar üzerinden pazarlama, e-satışı benimseyen işletmelerin ürün ve hizmetlerini tanıtmasına olanak tanır.   

İşletme ve satıcılar, kendi internet sayfaları dışında pazaryerleri üzerinde de hesap açıp satış yapması, kullanıcıların marka ve ürünlere olan güvenini artırmada rol oynayabilir. Ayrıca, farklı kanallar üzerinden satış yaparak daha çok kullanıcı kitlesine ulaşma fırsatına da sahip olunabilir.   

Satıcılar, birçok platformda satışlarını gerçekleştirerek kullanıcıların istediği platformu kullanarak alışveriş yapmalarına olanak tanır, bu sayede satış performanslarını gözle görülür şekilde artırabilir

Yapay Zekâ (AI) ve Artırılmış Gerçekliğin (AR) Kullanımı

E-satış ile birlikte mobil satışta trendlerinde de yer alan bir diğer konu da satışlarda Yapay Zekâ (AI), Metaverse ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerinin yükselen kullanımıdır.  

Bu araçlar, kullanıcı alışkanlıklarının zaman içinde değişimi ile bağlantılı olarak e-satış yapan işletmelere çeşitli alanlarda kolaylık sağlamasıyla öne çıkıyor. 

Bu kolaylıklara yapay zekânın bir pazarlama yöntemi olarak ürünlerin görselleştirilmesine katkı sağlaması ve sohbet botları gibi araçların kullanımı örnek gösterilebilir. Böylelikle, müşteri etkileşimlerinin artırılması, satın almada yaşanan sorunların çözülmesi ve satışların yükseltilmesi hedeflenir.  

Böylelikle kullanıcılar, fiziksel olarak görmeden satın aldıkları ürünleri sanal ortamlarda deneyerek yaşadıkları olası endişelerin önüne geçmesi sağlanabilir. İşletmeler böylelikle iadeleri azaltarak hedeflenen satışlara ulaşabilir. 

Bunun için VR gözlüklerle ürün modelleme ve görselleştirme, kişileştirilmiş öneriler sunma, müşteri davranışlarını analiz etme, e-posta pazarlama ile özel teklifler sunma gibi yöntemlerden yararlanılabilir.  

Yapay zekâ aynı zamanda pazarlama alanında da öneriler sunarak hedef kitlelere ulaşılmasını kolaylaştıran kampanyaların hazırlanmasında rol oynar.

Kişiselleştirilmiş Alışveriş İmkânı

Kullanıcılara kişiselleştirilmiş alışveriş olanakları sunulması, müşteri memnuniyetini artıran trendlerin başında geliyor. Müşterilerin kendilerine özel ürün alma eğilimi ve talebi arttığından dolayı yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi bu alanda büyük önem kazanıyor.   

Kişiye özgü öneriler, müşterilere özel ürün paketleri ve özel fiyatlandırmalar gibi satış tekniklerinin yaygın hâle gelmesi satın alma geçmişi, müşteri davranışları ve eğilimleri gibi müşterilere ait verilerinin kullanımını zorunlu hâle getiriyor.    

Bu noktada, satış gücü otomasyonu (SFA) çözümlerinin sunduğu veri analiz ve raporlama araçlarına ek olarak mobil satış araçları da işletmelerine satışlarını artırma ve müşteri memnuniyetini sağlamada büyük ölçüde destek oluyor. 

Sürdürülebilir Bir Alışveriş Deneyimi Sunma

Müşterilerin çevre ve iklim sorunlara karşı daha duyarlı olması ve bilinç kazanmasıyla, bu faktörlerde e-satış ve mobil satışlarda önem kazanıyor.  

Küresel ısınma gibi tüm dünyayı ve tüketici gruplarını etkileyen sorunlar, kullanıcıları daha çevreye karşı daha duyarlı olmaya yönlendiriyor, sürdürülebilir ürün satın alma ve kullanma noktasında teşvik ediyor.   

Mobil satış yapan işletmelerin de sürdürülebilirlik konusunda duyarlı olması, kullanıcıları bu tür işletmelerden satın almaya itebiliyor.    

Bundan dolayı çevreye zarar vermeyecek malzemelerin kullanılması ve bunun ürünlerde belirtilmesi, çevre dostu paketleme ve ambalajların kullanılması da işletmelerin potansiyel müşterileri kazanmalarını ve müşteri sadakatini artırmalarında olumlu etkilerde bulunabiliyor.   

Hızlı Teslimat ve Ödeme Yöntemleri

Otomasyon ve SFA çözümleri, lojistik ve depo yönetimi süreçlerini otomatikleştirerek sipariş otomasyonlarını verimini artırıyor ve maliyetleri azaltılmasına yardımcı oluyor.    

Sipariş ve teslim işlemlerinin hızlanmasıyla aynı gün teslimat, teslimat takibi ve farklı hız seçenekleri sunan mobil ticaret platformları daha da popüler hâle geliyor. Ayrıca kullanıcıların sıkça talep ettiği ücretsiz kargo hizmeti de işletmelerin satışlarını artırmalarını sağlıyor.   

NFC teknolojisi, QR kod ve diğer mobil ödeme çözümlerinin yaygınlaşmasıyla mobil cihazlar üzerinden hızlı ve güvenli ödemelerin kullanımı gittikçe artıyor. Bu yöntemlere ek olarak gelecekte kripto para ile ödeme yapmanın da mümkün olacağı öngörülüyor. 

Octapull SFA’nın Mobil Satış ÇözümleriOctapull SFA’nın Mobil Satış Çözümleri

Octapull SFA, işlemleri kayıt altına alarak sahada görev alan ekiplerinin performansına ve verimliliğini artırmada önemli bir rol oynuyor. Müşteri görüşmeleri ve ziyaretlerinin kolayca izlenmesiyle de iş süreçlerini optimize ediyor.   

Saha gücünün rotalarının takip edilerek geliştirilmesiyle saha operasyonları için etkili plan ve stratejiler geliştirilmesini sağlıyor.   

Siparişlerin kolayca alınması, fatura ve irsaliyelerin gerçek zamanlı olarak oluşturulabilmesiyle de sipariş aşamalarında işletmelerin hız kazanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, iade süreçlerinin etkili bir şekilde takibi ve yönetimiyle ile ayrıntılı müşteri bilgileri sağlayan cari kartlar müşteri memnuniyetinin artırılmasına katkıda bulunuyor.   

Tahsilat işlemlerinin mobil cihazlar üzerinden yürütülebilmesi sayesinde ödemeler daha hızlı bir şekilde ulaşıyor, nakit akışının verimli yönetimiyle de işlemler hızlı bir şekilde tamamlanıyor.  

Ödemeler tek bir cihazdan hızla ve güvenle yönetilebilir, çeşitli ödeme çözümleriyle de ödeme aşamaları kolaylıkla gerçekleştirilebilir hale geliyor.   

Dağıtım aşamalarında yükleme emirlerinin mobil cihazlar üzerinden oluşturulabilmesi ile dağıtım süreçleri verimli ve etkin şekilde yürütülebiliyor.   

Gelişmiş raporlama araçları yapılan işlemlerin hızlı ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Satış süreçlerine yönelik kişiselleştirilmiş raporlar, işletmelere satışlarını artırmak için stratejiler geliştirmesine yardımcı olurken, işletme performansının iyileştirilmesi ve takibinin yapılmasını sağlıyor.

Sonuç olarak, dijital dünyada yaşanan gelişmeler ve e-ticarette teknolojinin rolü, mobil satış trendlerini şekillendiren unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Mobil satışlarının yükselmesiyle, müşteri gruplarına ulaşmak isteyen işletme ve satıcılar için de mobil satış tekniklerinin geliştirilmesi kaçınılmaz oluyor.    

Satıcılar, sosyal medya platformlarına ek olarak farklı kanal ve pazaryerlerinde de bulunarak satışlarını artırabiliyor. Ayrıca, kişiselleştirilmiş ürün ve alışveriş seçeneklerinin sunulması müşteri memnuniyetine olumlu etkilerde bulunuyor.   

Bu noktada SFA uygulamaları ve mobil ticaret, kullanıcı deneyimini iyileştirirken işletmelerin satış hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Octapul SFA’nın mobil satış araçları sayesinde her yerden satış yapmak mümkün olurken sipariş ve iade işlemlerinin takibiyle müşteri ilişkilerinin olumlu bir şekilde yönetilmesi sağlanıyor. Saha ekiplerinin performansı izlenmesi ve raporlamalar ile iş süreçlerinin verimli bir şekilde gerçekleştiriliyor.   

Octapull SFA’nın sunduğu mobil satış çözümleri hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *