Risk yönetimi, işletmelerin olası durumları önceden tespit etmesi ve buna uygun önlemlerin alınması şeklinde tanımlanabilir. Bu süreç, hem olumlu hem de olumsuz durumların incelenmesini gerektirdiği için çift yönlü bir şekilde ilerler.
Alınan bu önlemlerle olumlu durumların pratik bir şekilde daha ileri seviyeye taşınması ve olumsuz durumların negatif yansımalarının etkili bir şekilde azaltılması hedeflenir.
Risk Yönetimi Neden Önemlidir?
İşletmeler, hizmet sunduğu alanlara göre finansal konularda veya yönetimsel süreçlerde bazı sorunlar yaşayabilir. Özellikle yeni işletmeler, potansiyel riskleri öngörerek plan yapmalı ve girişimlerini bu riskler doğrultusunda şekillendirmelidir.
Bu planlamalar, işlerin aksamamasına olanak tanıyacak ve sürekliliği sağlayacaktır. Bu sürekliliği sağlamanın önemli yollarından birisi güvenli bir risk yönetimi sürecinden geçmektedir.
Risk yönetiminde başarılı olunmaması büyük sorunlara yol açabilir. Finansal kayıplara ek olarak projede yaşanan ve engellenemeyen sorunlar işletmenizin değer kaybetmesine neden olabilir. Bu da işletmenizin marka itibarının zedelenmesine yol açabilir.
5 Adımda Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?
1. Potansiyel Sorunları Tanımlama
Hizmet sunulan alana bağlı olarak farklı departmanlarla ile ilgili riskler ortaya çıkabilir. Bu risklerin tanımlanması ve sınıflandırılması, çözüm aşamasında işletmelere büyük bir kolaylık sunacaktır.
Dolayısıyla, sürecin en başında en az etkiye sahip olandan en sorunlu olan potansiyel riske kadar tüm olası sorunlar tanımlanmalıdır.
2. Riskleri Analiz Etme
Risklerin hangi noktada ortaya çıkabileceği ve nasıl etkileri olabileceği bu aşamada hesaplanmalıdır. Potansiyel risklerle ilgili veriler tespit edilerek detaylı bir rapor hazırlanmalıdır.
Risklerin temel kökenleri ve olası sonuçlarını sürecin başında analiz etmek ortaya çıkabilecek sorunları çözme aşamasında da sürecin hızlı yönetilmesine olanak sunacaktır.
3. Risklerin Öncelik Sıralaması
Risklerin oranı hesaplanmalı ve hangisinin daha öncelikli olduğu belirlenmelidir. Daha yüksek risk oranına sahip problemlere öncelik verilmesi de çözüm sürecini hızlandırmak için bir adım önde başlanmasını sağlayacaktır.
4. Yöntemlerin Belirlenmesi
Risklerin öncelik sıralaması belirlendikten sonra her bir potansiyel problem için uygun ve spesifik çözümler de sürecin bu kısmında belirlenmelidir.
Bu yöntemlerin sürecin başında netleşmesi, sorunlar ortaya çıktığında çözüm sürecinin en pratik ve hızlı şekilde gerçekleşmesine yardımcı olacaktır.
5. Sürecin Düzenli Olarak Kontrol Edilmesi
Sürecin en başında riskler belirlense de işletmenizin dinamiği dışındaki ekonomik ve politik kökenli etkenler sonucu yeni riskler oluşabilir. Dolayısıyla sonradan çıkabilecek sorunlar için risk planlaması kontrol altında tutulmalı ve düzenli olarak süreç takip edilmelidir. Bu sayede beklenmedik gelişmeler sonucu oluşan sorunlar da kolaylıkla çözülebilir.
Risk Yönetiminde Etkili Stratejiler
Yukarıda sıralanan beş adım, başarılı bir risk yönetimi planlaması yapmak için gerekli temel adımlardan oluşmaktadır. Risk yönetimini daha ileri seviyeye taşımak için işletmeler birtakım ek metotlardan da faydalanabilir.
- Teknolojik gelişmelerden faydalanın. Bazı teknolojik araçların ve yazılımların risk yönetimini önceden belirleme ve verileri kullanarak başarı oranı yüksek öneriler sunma ihtimalleri yüksektir. Risk yönetimi sırasında teknolojik gelişmelerden faydalanmak başarılı bir süreç geçirmenize yardımcı olacaktır. Raporlar ve analizlerin sonuçları için farklı uygulamalardan faydalanabilirsiniz.
- Benzer süreçleri inceleyin. Hizmet sunduğunuz alanda daha önce yapılan işlere dair verilere ulaşmak risk yönetimi bakımından büyük faydalar sağlayabilir. Benzer metotlarla çalışan işletmelerin deneyimleri hakkında bilgi sahibi olmak ve araştırmalar yapmak potansiyel risklerin neler olabileceğine dair bir öngörü kazanmanıza yardımcı olabilir.
- Eğitimler düzenleyin. İşletmeniz dahilinde risk yönetiminin önemine dair eğitimler sunmak ve bunun önemini vurgulamak da temeli sağlam bir işletme kurmanın önemli adımlarındandır. Risklerle başa çıkmak bir ürün veya proje üretmenin en önemli aşamaları arasında yer alır. Başarılı risk yönetimini sistemli bir hale getirdiğiniz takdirde yeni girişimler için geleceğe yönelik yatırımlar da yapabilirsiniz.
Risk Yönetiminin Avantajları
İş Planlamasındaki Belirsizliği Azaltır
İşletmeler için yeni bir projeye başlamak, birçok riski beraberinde getirir. Bu belirsizlik, proje kapsamında ve süreçle ilgili detaylarda planlama konusunda zorluk yaşamaya sebep olabilir.
İyi bir risk yönetimi süreci geçirmenin en önemli avantajlarından biri, bu belirsizliği yüksek oranda ortadan kaldırmasıdır. Bu sayede hangi hamlelerin doğru ya da yanlış olduğu tahmin edildiğinden dolayı başarı oranı da yüksek olur.
Planlamayı Kolaylaştırır
Sürecin başında etkili bir şekilde yürütülen risk yönetimi, iş veya proje planlaması sırasındaki tüm süreç kolaylıkla planlanabilir. Hangi aksiyonun nasıl alınması gerektiğine dair ön görüler sunar.
Projedeki Verimliliği Artırır
Projelerdeki belirsizliğin yüksek oranda ortadan kaldırılması ve planlama sürecinin başarılı işlemesi yüksek oranda başarıyı getirir. Bu sürecin sunduğu kolaylık sayesinde işletme bünyesindeki ekip de çok daha verimli bir şekilde üretim sürecine katkı sağlar.
Bütçe Tasarrufu Sağlar
İşletmeler için en önemli risklerin arasında finansal kayıplar gelir. Risk yönetimi sürecinde alınan başarılı sonuçlar, işletmenize maddi olarak olumlu etkiler sunar.
Özellikle yeni girişimciler için bütçe kaybının minimum olması, son derece önemli bir kriter olarak kabul edilebilir. Risk yönetme sürecinin başarılı olmasıyla maddi getiriyi artırmak veya bir sorun sonrasında bütçenin en az şekilde sarsılmasını sağlamak mümkündür.
Rekabet Avantajı Sağlar
İş dünyasında yenilikçi ve özgün fikirlerin artmasıyla rekabetin de fazlasıyla arttığı bir gerçektir. Riskleri minimum seviyede tutmanın işletmeler için büyük oranda zaman, bütçe ve verimlilik bakımından önemli faydaları olacaktır.
Octapull SFA Risk Modülü Nedir?
Octapull SFA Risk Modülü, işletmelerin risk yönetimi süreçlerini olumlu bir şekilde planlamalarına yardımcı olmayı hedefler. Risk yönetimi kapsamında faydalı olanaklar sunan özellikleri sayesinde iş ve satış süreçlerinizin minimum hatayla ilerlemesine yardımcı olur.
Octapull SFA Risk Uygulamasının Özellikleri
- Riskleri Tanımlama: Olası riskleri tanımlayarak sürecin sistemli bir şekilde ilerlemesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur.
- Cari Risk Limitleri: Bütçe kontrolü konusunda cari bazlı limit belirleme özelliğiyle satış operasyonlarını kolaylaştırır.
- Bütçe Kontrolü: Satış süreçlerinizde bütçenizi etkili bir şekilde kullanmanızı sağlar ve süreci kesintisiz bir şekilde takip etmenize destek olur.
- Detaylı Risk Raporları: İleri seviye raporlar ve analizlerle olası problemleri önceden tespit etmenize ve çözmenize imkân tanır.
Başarılı bir risk planlaması yapmak için Octapull SFA Risk Uygulaması ile tanışın!
Octapull SFA Risk Uygulaması‘nın gelişmiş özellikleri ile başarılı bir risk yönetimi süreci geçirebilirsiniz. Potansiyel riskleri önceden tespit edebilir, çözüm sağlayarak işletmenizi ileri bir seviyeye taşıyabilirsiniz.
Ürün ekibimizle bir demo oluşturabilir ve Octapull SFA’nın işletmenize özel sunduğu avantajlarını keşfedebilirsiniz.